Başkan Çelik Isparta'nın 6 Aylık İhracat Performansını Açıkladı

 Ocak-Haziran döneminde Isparta'nın toplamda 204 milyon 831 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini belirtti. Bu dönem içinde Haziran ayında ise 48 milyon 662 bin dolarlık bir ihracat hacmi elde edildiğini açıkladı.

İhracat rakamlarına göre, Haziran ayında en fazla ihracat yapılan sektör 26 milyon 616 bin dolarla yaş meyve ve sebze sektörü oldu. Bu sektörü sırasıyla madencilik ürünleri (3 milyon 498 bin dolar), hazır giyim ve konfeksiyon (3 milyon 425 bin dolar) ve mobilya, kağıt ve orman ürünleri (3 milyon 67 bin dolar) takip etti.

Başkan Çelik ayrıca, 1 milyon doların üzerinde ihracat yapan diğer sektörleri de şu şekilde sıraladı: “Çimento, cam, seramik ve toprak ürünlerinde 2 milyon 76 bin dolar, Kimyevi maddeler ve mamullerinde 1 milyon 985 bin dolar, Tekstil ve hammaddelerinde 1 milyon 884 bin dolar, Halı sektöründe 1 milyon 259 bin dolar, Kuru meyve ve mamullerinde 1 milyon 70 bin dolar, Su ürünleri ve hayvansal mamullerinde 1 milyon 60 bin dolar, Meyve sebze mamullerinde ise 1 milyon dolar değerinde ihracat gerçekleştirdik. Ocak-Haziran döneminde yaş meyve ve sebze, madencilik ürünleri, hazır giyim ve konfeksiyon, mobilya, kağıt ve orman ürünleri ile çimento, cam, seramik ve toprak ürünleri sektörlerinde toplam 141 milyon 552 bin dolar değerinde ihracat yaptık.”

EN ÖNEMLİ PAZAR ALMANYA

Isparta'nın en büyük ihracat pazarlarına da değinen Başkan Çelik, Almanya'ya yapılan 22 milyon 177 bin dolarlık ihracatla en fazla ihracat yaptıkları ülke olduğunu ve toplamda Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, İspanya, Rusya ve İtalya'ya 35 milyon 167 bin dolar değerinde ihracat gerçekleştirildiğini ifade etti.

Son 6 ayın verilerini de açıklayan Başkan Çelik, “Son altı ay içinde en yüksek ihracatı Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Hindistan, Çin ve İspanya'ya gerçekleştirdik. Bu dönemde toplam ihracatımız 114 milyon dolar olarak gerçekleşti.” dedi.

İŞLETMELERE TEŞVİK VE FİNANSAL DESTEK TALEBİ

Son olarak ekonomik değerlendirmelerde bulunan Başkan Çelik, Isparta'daki ekonomik sıkıntıların ulusal düzeydeki belirsizliklerden etkilendiğini vurgulayarak, devletin sağlayacağı teşviklerin ve desteklerin önemine işaret etti.

Başkan Çelik açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Son dönemde Isparta'da yaşanan ihracat düşüşü, Türkiye genelindeki ekonomik sıkıntıların yerel düzeyde de hissedilmesine işaret etmektedir. Ekonomik belirsizlikler, döviz kurlarındaki dalgalanmalar, yüksek enflasyon ve uluslararası ticaretteki belirsizlikler gibi faktörlerin Isparta ekonomisine de etkisi oldu. Dünyanın çeşitli bölgelerinde devam eden savaşların da bunda etkili olduğuna inanıyoruz. Bu durum, yerel işletmelerin ihracat kapasitesini etkileyerek, büyüme ve istihdam üzerinde negatif bir etki yarattı. Ülke olarak zorlu bir dönemden geçiyoruz. Devletimizin işletmelerimize sağlayacağı teşvikler ve finansal desteklerin ekonomik büyüme ve istikrarın sağlanması açısından kritik öneme sahip olduğunu düşünüyoruz. Bu süreci hep birlikte çalışarak, üreterek ve istihdam yaratarak atlatacağımıza inanıyoruz.

Bu vesileyle, Isparta'daki tüm ihracatçı firmalarımıza teşekkür etmek istiyorum. Isparta'nın ihracat başarıları, sadece bölge için değil ülke ekonomisi için de büyük önem taşıyor. Ürünlerimizi dünya pazarlarına başarıyla taşıyarak Türkiye ekonomisine değer katan firmalarımıza ve çalışanlarımıza teşekkür ediyorum. Gelecekte de bu başarıları sürdürmelerini ve Isparta'nın ihracat potansiyelini daha da artırmalarını diliyorum.”