Haber Detayı
14 Aralık 2013 - Cumartesi 12:54
 
SDÜ'lü Profesör Zeynep Seydim Kuru, Kefir Mayası üretmeyi başardı
'doğal yaşam iksiri' olarak adlandırılan 'kefir' ile ilgili araştırma yapan Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Gıda Mühendisliği Bölümü, 'Büyüdanem', 'endanem', 'sevdanem' ve 'kefirzademdir' adıyla kefir ve kuru kefir mayası üretiyor.
ANTALYA Haberi
SDÜ'lü Profesör Zeynep Seydim Kuru, Kefir Mayası üretmeyi başardı

SDÜ Gıda Mühendisliği bölümü 2011 yılından itibaren üzerinde araştırma yapılan 'yaşam iksiri' olarak tüketilen kefirin mayalanması için kuru maya üretmeyi başardı. Öğretim Üyesi Prof.Dr. Zeynep Seydim , kuru doğal kefir mayasının üretimiyle ilgili Türk Patent Enstitüsü'nden patent aldıklarını açıkladı. 4 marka tescili aldıklarını anlatan Prof.Dr.Seydim, şöyle dedi:

"Bütün üretim izinlerini almış bulunmaktayız. Teknokent bünyesinde kurduğumuz 'Danem' adlı tesislerimizde kefir mayasının ticari üretimine başladık. Ulusal düzeyde satışlarımız yapılmakta. Bu Türkiye ve dünyada bir ilk. Diğer kefir mayalarında farkı kuru olmasıdır. Hiçbir şekilde bozulmuyor olmasıdır." 

4 ÇEŞİT ÜRÜN

Aldıkları marka tescilli ürünler hakkında bilgi veren Prof. Dr.Seydim, şunları kaydetti:

"Yaş kefir mayası 'Büyüdanem', kuru kefir mayası 'Endanem.' Bunun özelliği; bir paketin defalarca kullanılmasıdır. Diğer bir maya ise tek kullanımlık paketlerdeki 'Sevdanem'dir. Dördüncü ürün ise, içime hazır şişelenmiş 'kefirzadem'dir. Bu ürünlerin üretimi yapılarak satılıyor. Bunların yanında probiyotik yoğurt mayasıyla ilgili çalışmalarımız da tamamlandı. Bu da beşinci ürünümüz olarak yakında satışa çıkacak."

"ÜRETİMİ ARTIRMA HEDEFİNDEYİZ"

Ulusal düzeyde istenen talebi karşılayabildiklerini anlatan Prof.Dr.Seydim, ayda 10 bin paket 'sevdanem', 5 bin paket 'endanem' ürettiklerini açıkladı. Üretim kapasitesini arttırmayı hedeflediklerini anlatan Prof. Dr. Seydim, "Uzun vadede hedeflerimiz bu konseptimizi koruyarak kuru doğal kefir maya üretimini artırmak. Şu anda Avusturalya ve Almanya'da satışlar için temsilcilik verdik. Yurtdışında potansiyelimizi arttırarak kapasitemizi büyütmeyi düşünüyoruz" dedi.

UZUN ÖMÜRLERİNİ KEFİRE BORÇLULAR

Sağlık için günde 1 bardak kefir tüketilmesini isteyen Prof.Dr.Seydim, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kefir ilk olarak Kafkas Türkleri tarafından üretildi. Kafkas Türkleri uzun yaşamayı kefire borçlu. Kefir özellikle sindirim, iştahsızlık, uykusuzluk, verem ve böbrek hastalıklarında, bronşit ve astımda, ekzema, dış deri yırtılmaları, çatlak, mide, bağırsak hastalıklarının tedavisi açısından önemli. Ayrıca kalp damar sağlığını koruduğu gibi kolesterol düşürücü özelli mevcut. Bunlar bilimsel araştırmalarla kanıtlanmıştır."

Kaynak: Editör:
Etiketler: doğal, yaşam, iksiri, olarak, adlandırılan, kefir, araştırma, yapan, Isparta,
Yorumlar
Haber Yazılımı