Kuzey Avrupa Ülkelerine İhraç Ediliyor
Kuzey Avrupa Ülkelerine İhraç Ediliyor
Türkiye’nin önemli kerevit üretim havzalarından biri olan Eğirdir Gölü’nde av yasağının kalkmasıyla kerevit avcılığı başladı. Balıkçılar tarafından avlanan kerevitler işlendikten sonra Kuzey Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. İsmail Altunbaş’ın haberini Mustafa Çakır görüntüledi.
Sabahın ilk ışıkları güne başlıyorlar.
Tekneleri ile göle açılıp, sepetlerdeki kerevitleri topluyorlar.
Kerevit stoklarının güçlenmesi ve yeni av sezonunda daha bol avcılık için Eğirdir Gölü’nde 8 ay süren kerevit avı yasağı 1 Temmuz’da sona erdi.
Türkiye’nin 490 ton olan kerevit üretiminin büyük bir bölümünü karşılayan Eğirdir Gölü’nde kalkan av yasağıyla balıkçılar kerevit avı için göle açıldı. Kanal 32 Haber Müdürü İsmail Altunbaş’ta balıkçıların kerevit avı yolculuğuna tanıklık etti.
Kimisi gölün ortasında tek başına, kimisi ise eşi ile birlikte sepetlere takılan kerevitleri birer birer çekiyor.
Dalgaların ortasında, saatlerce teknenin üzerinde kerevitten geçimini sağlıyor, Eğirdirli balıkçılar.
Eğirdir Gölü’nden 450 tekne ile bin aile geçimini sağlıyor. Bu yıl Eğirdir Gölü’ne konulan bin tonluk kerevit kotası doldurabileceklerini belirten Eğirdir Merkez Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ayhan Küçükköse, kerevitlerin Kuzey Avrupa Ülkelerine ihraç edildiğini de ifade etti.
Kerevitin kilogramı 135 lira. Üreticiler ise fiyattan oldukça memnun.
Sabah saatlerinde Eğirdir Merkez Su Ürünleri Kooperatifi üyesi balıkçılar, kayıklarıyla açıldıkları gölde yanlarında getirdikleri kasaları kooperatif merkezine getiriyorlar.
Burada 10,5 santimetre boyu üzerindeki kerevitler alınıp tekrar kasalara konularak ihraç yapacak olan fabrikalara gönderiliyor. 10,5 santimetreden küçük olan kerevitler ise yeniden göle salınıyor.
Geçimini kerevit avı ile sağlayan İbrahim Güleryüz de bu yılki popülasyondan oldukça memnun.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.